19 d’abril del 2010

Presentació 13ena edició de la Caminada-Pedalada de la Ruta de les Colònies

13ena edició de la Caminada-Pedalada de la Ruta de les Colònies

Al Berguedà tenim la major concentració mundial de colònies industrials en el tram del Llobregat des de Berga fins a Navàs. Fa uns anys el Parc Fluvial va habilitar la Ruta de les Colònies, un itinerari que transcorre riu avall travessant boscos de ribera i altres paratges de gran bellesa que no perd mai de vista les colònies amb les seves emblemàtiques xemeneies associades a les fàbriques. El reguitzell de colònies des de Cal Rosal a l’Ametlla de Merola hi aporta el vessant cultural: torres de l’amo, esglésies, magnífiques fàbriques, habitatges dels treballadors, equipaments escolars, teatres, etc. tot un món que va contribuir a generar una de les majors riqueses de la nostra comarca i que pot tornar a ser-ho si es fan les coses bé.

Ja fa 13 anys que el Parc Fluvial i la Federació d’Associacions de Veïns organitzen conjuntament en aquesta ruta, una caminada - pedalada amb gran participació popular.

Aquest any la colònia amfitriona i que recomanem visitar amb més deteniment és Cal Bassacs, amb una casa de l’amo espectacular amb les seves teulades i xemeneies de ceràmica i una baluerna fabril de grans dimensions i d’una bellesa arquitectònica notable..

Per protegir s’ha d’estimar i s’estima quan es coneixen bé les coses. Caminar per aquesta Ruta és una manera de conèixer els elements que foren una eina de desenvolupament econòmic de la comarca i de Catalunya. Això s’aconseguí gràcies als industrials emprenedors però no hem d’oblidar l’esforçat treballar de milers de treballadors i treballadores que van contribuir a aquesta riquesa. El patrimoni cultural i arquitectònic es va rehabilitant poc a poc però convé, sobretot, tenir cura en primer lloc de conservar-lo ja que encara hi ha interessos especulatius que no tenen en compte el valor arqueològic i turístic de la zona i també hi ha administracions que no tenen pou sensibilitat per conservar i protegir el que molts hem après a estimar..

Animem tothom a participar i a gaudir, el proper 16 de maig, de la Ruta de les colònies. Bona caminada – pedalada!

Lluís Busquets Dalmau

President de la Federació d’Associacions de Veïns del Baix Berguedà.
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada